Érdekes, hogy közel ugyanazok az ételeket megtalálhatjuk két olyan távoli nemzet konyhájában is, mint a finn és a francia. Ez volt az első gondolatom, amikor olvastam a quiche lorraine receptjét. Elhiszem, hogy Nagi kedvenc étele, nagyon finom lehet!!
Finnországban ezt pirognak nevezik. Ami kis ferdítés, mert a pirog orosz étel (jujj, mit mondtam, ki fognak utasítani az országból!).
Többféle pirog létezik: Karjalai: rízzsel, van krumplis, húsos. Meg minden, ami az ember fantáziájára van bízva.Ahogy én készítem:
Hozzávalók:
-vöröshagyma,
-gomba,
-sonka(gép, vagy füstölt, ami akad),
-tejszín,
-tojás,
-reszelt sajt,
-vajas tészta
Elkészítés:
A hagymár üvegesre pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sonkát. Ha a gomba kész, levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzáadjuk a tejszínt, 1 tojást, és a sok reszelt sajtot.
Amíg hűl a gomba, beletesszük a formába a tésztát. Én mélyhűtve szoktam venni, sima sós vajas tészta, biztos levelesből is ugyanolyan finom. Villával meg szoktam szúrkodni, és kicsit elősütöm, jobb az óvatosság alapon. A pirog forma pedig a következő: olyan, mnt egy tortaforma, csak nincs magas pereme, csak 2-3 centis, olyan, mint az amerikai pite-forma.
A keverékből nem szabad kihagyni a titkos összetevőt, a tejszínes-gombás ételek fontos fűszerét, az őrölt szerecsendiót! Legalább negyed diót bele szoktam őrölni. Kis apróra vágott petrezselyemzöld még pikánsabbá teszi az ételt.
Szóval beleöntjük a gombás-sonkás-sajtos keveréket a tésztába, kicsit megrázogatjuk, hogy mindenhol kitöltse, és irány a sütő. Ha szép aranybarna a teteje, akkor kész.
Tippek:
-én tuti-ami-tuti, paraszakács vagyok, kivajazom a formát mindig,
-emmentáli és mozarella keverékéből beváltan finom, kicsit semlegesebb ízű sajt kell bele,
-egyszer vendégek jöttek, és mindezt kicsiben, muffin-formában sütöttem, és a maradék hagymalevesből tejszínnel, keményítővel sűrítve csináltam hozzá hagymamártást, nagyon jól passzolt,
-ez sem diétás étel, úgy, mint a quiche lorraine, de NAGYON finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése